Dampener Quake

Foto

Rätt dämpningssystem förlänger gruvbelysningens livslängd

Maskin & Utrustning Dämpningssystem för arbetsbelysning fyller flera viktiga funktioner. Med ett kraftfullt dämpningssystem som dimensionerats utifrån mängden vibrationer och stötar i gruvan förlängs lampornas livslängd i takt med att slitaget och underhållsbehovet minskar.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

– Vi har, efter mycket utvecklings- och testarbete, utvecklat ett optimerat dämpningssystem med perfekt synkroniserade vinklar. Vibrationerna och stötarna fångas upp av fyra dämpare så att kraften aldrig slår med full kraft i en rak linje utan fördelas jämt i systemet. Det innebär att arbetsbelysningen tål tyngre belastning, kan utsättas för ett bredare vibrationsregister och håller längre. Samtidigt blir slitaget på gruvfordonet som arbetslampan monterats på mindre och man har möjlighet att montera tyngre och kraftigare belysningar, säger Michael Östman, marknadsföringschef på Nordic Lights.

Hans tips till gruvbolag som vill maximera nyttan av sin belysningsinvestering är att notera hur kraftfull belysning man behöver, kontrollera om lampan är utrustad med ett inbyggt dämpningssystem samt ifall dämpningen är anpassad utifrån den miljö den ska användas i.